esmaspäev, 22. september 2008

Palvele keskendumine

Paistab, et mina olen nüüd ainuke, kes siia veel kirjutab. No pole hullu. Ma ei lase end sellest heidutada. :)

Kas teil on probleeme palvele keskendumisega? Minul on. Kohe koledal kombel on. Vahel mõtted kohe lähevad… Kaugele-kaugele. Kole asi.

Igatahes ma teadvustan endale, et asi on hull. Sest palve on ikkagi väääääääääga tähtis. Vahel see kohe teeb mind kurvaks, sest mitte ei õnnestu end parandada. (Muide, naljaga pooleks: moslem võib end ka lohutada, et kõik need saatana kõrvasosistamised palve ajal on tõendiks, et muidu on tema usuga asjad korras. Sest saatan pidavat olema nagu varas – ta läheb ainult sinna, kust midagi võtta on. :))

Aga ma üritan end parandada. Kuulan siin juba ma-ei-tea-mitmendat korda loengut alandlikkusest (khushua) palves. Esimesi kordi kuulates jäid meelde sellised punktid nagu

  • aeglane retsitatsioon
  • pausid Al-Fatiha üksikute värsside vahel
  • tõeliselt aeglaselt ja mõttega lausutud "Subhana Rabbiyal-a'la" sudshudis olles,
  • iga asendimuutuse rahulik fikseerimine ja
  • kõige öeldu üle järele mõtlemine.

Esmalt see tõepoolest aitas. Aga järk-järgult tuhmus ka nende võtete mõju. Mõtted hakkasid taas mujale rändama. Kuulasin nüüd eelmisel nädalal seda loengut uuesti. Ja sel korral jäi mul hoopis muu kõrvu. Nimelt jutustab see lektor ühe hadithi, milles keegi (noor)mees kirjeldab, kuidas ta kord prohvetiga (s) öösel palvetas. Kuidas prohvet retsiteeris palves Al-Baqarat ja too noormees mõtles, et kui poole peale jõuame, siis läheme rukusse. Aga ei, prohvet retsiteeris Al-Baqara lõpuni. Too mees siis mõtles, et nüüd kindlasti läheme rukusse, aga ei, prohvet alustas kohe suuraga Al-Imran...


Ja siis esitas lektor küsimuse: Kuidas suutis prohvet (s) nii kaua palves seista? Ja kas teate, mis selle vastus on? Prohvet nautis palvet! Tema jaoks oli palve nauding ja puhkus. Tema ütles, kui oli väsinud: “Tule, Bilal, palvetame!” Ja ta sai palvest uut jõudu ja värskust. Ja mida teeme meie? Meie mõtleme väsinud olles: “Oh, nüüd vaja veel kähku palvega ühele poole saada!”


Ma sain aru, et olen seni palvesse täiesti valesti suhtunud. Et ma ei olnud seni palve tegelikku olemust üldse mõistnudki. Mõelda vaid, mis mul kõige sellega kaotsi on läinud!


Ja nüüd ma tahan ümber mõelda. Ma tahan ka palves puhkust näha. Ma tahan palve lõpule jõudes olla kurb, et palve juba läbi saab. Ma tahan palves Jumalale lähemal olla. Ma tahan palvet nautida.


9 kommentaari:

Tasneem ütles ...

woowww, nii sütitav kõne. Juhtusin seda lugema vahetult enne palve aega. Ja mind innustas see väga. Eneselegi märkamatult olin kuidagi rahulikum, aeglasem, sügavam ja tõesti nautisin seda palvet väga. Tänud meelde tuletamast ja innustamast!

Anonüümne ütles ...

huvitav jah, et paljud moslemid suhtuvad palvesse kui millessegi vasitavasse voi isegi kui tyytusse kohustusse.. Palve kui yhenduse loomine Jumalaga on midagi, mida mina taiega naudin. See annab niivord tugeva positiivse laengu ja elamuse, mis mojutab ka fyysist. Palve mote on kaitsta meid kurja eest. Kui palvel on rahustav ja rahulikukstegev effekt, siis paistab olevat lainud asja ette. Kui ei, kui oleme endiselt arrituvad&kaitume moslemile mitte vastavalt, siis oli see palve suht kasutu. Suur vahe on sees, kas panna palvesse sisse kogu oma hing voi teha seda hajameelselt. 107:5

Anonüümne ütles ...

""Sest saatan pidavat olema nagu varas – ta läheb ainult sinna, kust midagi võtta on""

Saatan laheb absoluutselt igayhe juurde, mitte ainult nende juurde, kust midagi votta on :) Ta hyyab, ent usklik ei kuula teda. Teda kaitseb Jumal. Samas kui tanamatud votavad saatana kutset kuulda.. Ja siis hiljem syydistavad teisi. 14:22 Nagu Jumal ja saatan molemad oelnud on: arge syydistage saatanat, syydistage iseendid :) Ja nautige palvet :D Mis on parem kui Jumala laheduse otsimine? Sellist armastust, rahu, headust ei leia kusagilt mujalt :)

Anonüümne ütles ...

Sa tahad olla palve lopus kurb? Miks ometi? Palve, mis annab niivord positiivse elamuse, mis annab sellise rahu, hea tunde, tanutunde, roomu jne jne koikvoimalikke positiivseid emotsioone ja sina tahad olla kurb? Kui Jumal on oelnud et peale palvet pidage meeles Jumalat kas istudes, seistes voi lamades 4:103.. Milleks kurvastada kui Jumal on meile lahemal kui meie endi kaelaveen? Ta on elus, Ta on alati meie jaoks olemas? Ta on andnud meile selle elu, koik mis meil on, mille yle olla tanulik. Mille yle me peaksime kurvastama? Ja alati saab ju Jumalaga suhelda. Jumal kuuleb meie motteid, teab meie tundeid ja koike mis meis on.. Ta on meiega iga sekund :) Opi palvet nautima ja elust roomu tundma :D Jumal onnistagu sind ja koiki teisi, kel sama probleem!

palu Jumalat et Ta opetaks sind palvet nautima :)

Anonüümne ütles ...

naljaga pooleks: moslem võib end ka lohutada, et kõik need saatana kõrvasosistamised palve ajal on tõendiks, et muidu on tema usuga asjad korras. Sest saatan pidavat olema nagu varas – ta läheb ainult sinna, kust midagi võtta on. :))
__________________________

17:65 “As for My servants, you will have no power over them.” And your Lord suffices as a Caretaker.

tarmo

Anonüümne ütles ...

riika: djaa mul on kaa vahest keskendumisega raskusi:( üks küsimus kas sa teed ainult fard i osa v6i teed ka pluss sunna? liebe grüsse!

Asma ütles ...

Väga intiimne küsimus! ;) Paneb mu olukorda, kus pean, kas vastusest keelduma (mis on iseenesest ka juba vastus) või avalikult tunnistama, et sunnapalveid viimasel ajal kahjuks eriti ei tee. :(
Tööl ei oleks aegagi, aga paraku ka kodus ei tee. (Punastab)
Mind palun mitte eeskujuks võtta!

Liebe Grüße? Riika, kas sa elad ka Saksamaal? Võta ühendust. Lehe allosas on link mu profiilile ja sealt leiad meilika.

Salam!
Soojade tervitustega,
Asma

Anonüümne ütles ...

tere ASMA!:) jaa ma elan saksamaal. aga kus kandis sina eölad? ma ei saand millegipärast su e mailile. ma annan sulle enda siis saame kirjutada. anita julia@web.de salemu leikum! riika.

Anonüümne ütles ...

tere ASMA!:) jaa ma elan saksamaal. aga kus kandis sina eölad? ma ei saand millegipärast su e mailile. ma annan sulle enda siis saame kirjutada. anita julia@web.de salemu leikum! riika.