laupäev, 30. august 2008



Assalamu alaikum wa rahmatullah wa barakatuhu,


oli aasta 2001... paljudele meenub selle aastanumbriga kohe 11.09 ja Twintowers... mulle aga üks äärmiselt irooniline seik just selle moslemitele edasise tagakihutamise alguseks saanud eelnevast ôhtust.

Olin veel siis vârske moslem, elevust täis... Töötasin sel ajal hotellis administraatorina ning just 10nda septembri ôhtul vestlesin ühe ameeriklannast külalisega islamist ja selle ilust. Veidi skeptiline külaline muutus minu optimismist ja ôhinast ka ise, ning esitas aga üha rohkem ja rohkem küsimusi... Mul polnud sel ôhtu aimugi, et homme on tema arvamus islamist ja moslemitest hoopis midagi muud, vôib-olla...

Niisiis, minu esimene ramadan .. Tegelikult ei mâletagi ma sellest niipalju, kahjuks. Meeles on see, et tuhnisin internetis, mida ramadani ajal süüakse, millised on kombed ja kuidas vaaritada.

Nagu arvata vôib, oli mu esimene ramadanisupp kôike muud kui sarnane sellega, mis tegelikult peaks! Seega tôi mus abikaasa araablaste lihakarnist shorba' t ja mina ôppisin samal ajal kokakunste.

Kohutav peavalu oli esimesel pâeval... ja hotelli retseptsioonis pidin klientidega veidi kaugemalt suhtlema, et mu halb hingeôhk nendeni ei jôuaks. Üllas oli see moment, kui päike loojus ja tundsin, et olen millegi vâga suurega hakkama saanud, subhanallah!

Iialgi pole mulle toidupala maitsenud nii hea, kui on seda peale paastupäeva - piisab vaid paarist datlist ja hapupiimast, et nälg saaks kustutatud... ja nagu ei tahakski enamat!
Ja nii ongi, et ainult aasta erilisel kuul - ramadanikuul - maitseb toit kôige paremini ning mida lähemale jôuab päev, seda kiiremini hakkab süda tuksuma....
Ramadan mubarak kôigile,
Khadeja


7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Salam!
Mida see ramadanisupp endast täpsemalt kujutab?

Unknown ütles ...

Selleks on kas harira vôi shorba näiteks :)

Anonüümne ütles ...

Nagu need m6isted mulle rohkem ütleksid! :)

Moslem ütles ...

leidsingi ühe shorba supi retsepti. Loodan, et see on õige :)
Shorba Soup

Ingredients

* 1 1/2 lbs chicken, cubed
* 1 yellow onion, grated
* 1/2 zucchini, grated
* 1/2 small potato, grated
* 1/2 celery rib, halved chopped
* 1 carrot, halved chopped
* 1/4 cup canned chick-peas
* 2 teaspoons salt
* 1/2 teaspoon black pepper
* 1/2 teaspoon cinnamon
* 1 tablespoon paprika
* 2 tablespoons tomato paste
* 1 tablespoon olive oil
* 8 cups water
* 1/2 cup orzo pasta
* 1 tablespoon chopped parsley
* 1 teaspoon chopped fresh mint
* lemon slice

Directions

1.
1
Put chicken, onion, zucchini, potato, celery, carrot, salt, pepper, cinnamon, paprika, tomato paste, oil, chick-peas and 1/2 cup of water in a large pot.
2.
2
Cover and saute over low heat for 20 minutes.
3.
3
Add the rest of the water, bring to a boil and simmer for 45 minutes.
4.
4
Add pasta and chickpeas (if using canned). Cook for 10 minutes.
5.
5
Add parsley and mint.
6.
6
Serve with lemon slices.

Migro :)

Anonüümne ütles ...

Thanks!
Nüüd sain ettekujutuse.
Paistab, et olen seda vist isegi söönud. :)

Anonüümne ütles ...

Pakun vaadata islami kööki tutvustavaid raamatuid, veebilehti; ka Googlest otsides leiab palju infot :)
Minu oma on selline ;)
Harira
500g liha
500g tomateid
1 punt peterselli
1 punt koriandrit
3-4 porgandit
1 suur sibul
peotäis riisi
"kichererbsen" (vôib ka ilma teha)
ôli
konsentreeritud tomatipastat

Maitseained:
1spl jahvatatud köömneid
1tl kaneeli
1tl pipart
safranit noaotsatâis
soola

Pane liha potipôhja, lisa 3 spl ôli;
seejärel sibul, tomatid, porgandid suurte tükkidena;
kôige peale petersell ja koriander.
Lisa kôik maitseained ja 1 klaas vett, lase podiseda vaiksel tulel 20 min.
Lisa ca 1.5 liitrit vett, lase supil keema tôusta ja lisa üks supilusikatâid tomatipastat, lase 10 min keeda ja viimaks lisa riis ja "kichererbsen" (vôib ka ilma).

Kui kôik on pehmeks keenud, eemalda liha ning püreesta nuimikseriga :)

Saha fdoorek!

Anonüümne ütles ...

Aitäh!