neljapäev, 17. september 2009

Küsimus

Üks töökaaslane alustas minuga vestlust paastust. Ja nagu ikka ja jälle kuulsin siis peatselt seda tüüpilist lauset: "Mis? Te ei tohi paastudes isegi mitte vett juua?!!!"


Mul on sellisest reaktsioonist juba tõeliselt kõrini. Inimesed teavad Ramadani kohta nii palju, et me päikese tõusust kuni loojanguni ei söö, see mitte-joomise asi tuleb siis ikka alles vestluse käigus välja. Kuna toidust loobumise head küljed on lääne ühiskonnale endalegi selged, siis selle kohta tobedaid kommentaare ei tule. Vee joomist aga muudkui propageeritakse (isegi propageeritakse liialt) ja seega peame ikka ja jälle neid kommentaare kuulama.


Eelmainitud vestlus jätkus siis sellega, et mu kolleeg avaldas arvamust, et üle 12 tunni kestev joomisest loobumine küll tervislik ei saa olla. Mina ohkasin resigneerunult, et see on usu küsimus. Ma nimelt ei usu, et Allah meile midagi kohustuseks paneks, mis meie tervist kahjustaks. (Seda tõestavad näiteks kõik need erandid, kes ei pea paastuma: haiged, lapseootel naised...) Aga selline argument mitte-moslemile ju ei mõju. Ja mingeid teaduslikke fakte ma nimetada ei osanud.


Hiljem siis mõtlesin selle üle järele ja googeldasin inimese vedelikuvajadust. 2-3 liitrit päevas on uuemate uuringute järgi vale ja ülepaisutatud info. Piisab 1,5 liitrist. No ja kui õigesti toituda, siis ei ole ju probleemi isha ja fajri vahel nii palju vedelikku tarbida. Kui järgmisel korral sama teema jutuks tuleb, siis oskan ehk paremini vastata.


Oskab teist keegi mingeid paremaid argumente pakkuda?


Foto © Engelbogen / PIXELIO.DE

6 kommentaari:

Tasneem ütles ...

oh, kahjuks ei oska aidata. Aga ma tean mis tunne see on kui muudkui seletad ja seletad ja ikka ja jälle keegi ei mõista või halvemal juhul isegi nähvab.
Kuid siin siiski see, et moslemil islamiriigis ikka parim elukoht.
Pidage vastu kõik euroopas olevad õed/vennad. Aga tulge võimalusel islamimaale ja tundke seda joovastvat vabadust ja mõistmist ja rõõmu hinges.

Khadeja ütles ...

Salam,
mina olen jälle kuri nende nn. moslemite peale, kes ilami ja selle kogukonna peale virtsavett tômbavad. Tööl juhutsime ramadani kuu ajal rääkima paastust - ei tohi süüa juua jne.
Kui lâhenes Aid, siis teatas kolleeg, et tema tuttav egiptlane paneb nüüd pidu ja seal tômmatakse ikka nosu päris tâis, kôhutantsijad ja vesipiibud.
Olin shokis! Ütlesin, et islamis, kui suur kogus teeb halba on sellest ka väike tilk keelatud, nii on ka kôikide uimastavate ainetega, alkohol on kindlalt haram. kolleeg oli imestunud, ahsooo! Tema oli näinud oma silmaga, kuidas nood egiptlased, marokolased, albaanlased ja tuneeslased pudelit kallutavad. Ma siis ohkasin ning ütlesin, et sellised inimesed ainult mustavad ilsmai ja moslemite kogukonna mainet ning ei tea ise islamist mitte kui midagi.
Samuti olen kurb sisemiselt ja samas pahane, kui vaatan siinseid moslemeid - vanaema silmini kaetud ja teismeline lapselaps palja peaga, laia dekoltee ning kaitsaste teksadega, parfüümipilv tahab jalust lüüa. Salam alaikoum 'i peale keeravad paljud pea ära vôi jôllitavad sind kui napakat pea laest jalatallani, vaat, et tulevad veel sôimama.
Egas ka islamimaades pole midagi nii roosilist - inimesed otsivad kerget elu, maist rikkust ja naeravad sügavusklike üle. Mônitatakse eurooplasi, samas kui ise ei austa omi vanemaid, ei paastu vôi palveta. Keeldudele ja kâskudele vaadatakse läbi sôrmede ning otsitakse usus endale meelepârane ning kergesti jälgitav.
Süda tilgub verd ja püüad nii hästi kui saaab oma lastest korralikud moslemid kasvatada, inshallah Allahi abiga.
Moslemi ummah on ammu alla käinud ja need üksikud, kes püüavad selles voolus ôlekôrrest kinni hoida, tahetakse suure vooluga kaasa vedada.
Kallid ôed ja vennad islamis - ärgake ja hoidke islamist kinni, kui uppuja ôlekôrrest!

Anonüümne ütles ...

vee mittetarbimine kahjulik? hehehee, vaadates tavatoitumist 24h loikes paastu ajal ja mitte paastumise ajal, siis mitte ainult vedeliku kui ka toidutarbimine on kas sama voi paastu ajal isegi suurenenud :) Seega ei nae yldse probleemi.. Pigem on paljudel paastujatel probleemiks ohtune ylesoomine, mis laheb selgelt vastuollu Koraanis toodus soovitusega tarbida toitu moodukalt :)

Anonüümne ütles ...

Khadeja, miks kurjustada teiste moslemite peale? Nemad on teinud oma valikud, kasutades Jumala poolt antud valikuvabadust. Nende diil on Jumalaga. Iga moslem esindab mitte tervet islamit vaid ainult iseennast :)
Maiste rikkuste otsimises pole midagi halba - Solomon soovis nii rikkusi kui ka voimu ning sai selle. Kysimus pole rikkustes vaid selles, kuidas seda kasutada. Rohkem rikkust annab lisaks meeldivamale elule voimaluse aidata rohkem inimesi.
Jumalale pole probleemiks inimeste soove taita. Pigem on kysimus selles, ega unustata ara vaimset poolt ja seda, mis meie ellu tasakaalu toob - meie suhe Jumalaga.
Sinu kurjustamine ei paranda olukorda. Sinul endal on selle tulemusena ebamugav ja seetottu on keerulisem olla onnelik ja tanulik Jumalale koigi nende heade asjade eest, millega su elu taidetud on.. Sest rohkem tahelepanu poorates sellele, mis on valesti, jaab vahem aega imetlemaks taiuslikkust, milles Jumal koik meid ymbritseva loonud on. Minu soovitus oleks jatta need "virtsaveetombajad" Jumala hooleks. Kui neil soovi on ja Jumala poole poorduvad, siis Jumal aitab neil moista. Ja kui neil on haigus sydames, siis Jumal suurendab seda..
Sunniga ei saavuta midagi, sonumitoojad & prohvetid opetavad oma eeskujuga.. Ja meie kohus on nende eeskuju jargida.. ja oma kaitumisega eeskujuks olla ;) Laitmatu kaitumine on parimaks inspiratsiooniks teistele :)

Khadeja ütles ...

Miks olen pahur vôi kurjustan... sedajust sellepärast, et mind topitakse selliste moslemitegauhte patta ja tembeldatakse lolliks araablasest sünnitusmasinaks, kel pole haridust ja ainult elab töôtuabirahast, mu lapsi tembeldatakse kasvatamatuteks bastarditeks ja nâidatakse nâpuga, veel enam, tullakse julmalt ôpetama, kuidas pean omi lapsi kasvatama.
See ajab hinge kibedaks, kui oled pyydlik moslem, austad teisi ja lapsed on viisakamad kui môni teine ning siis tullakse alusetult syydistama.
Allah teab kôike aga lapse hinges on okas, kui tema ema vôi teda ennast tullakse alandavalt sôimama.

Karima ütles ...

Khadejakene
kurjustamisest pole kasu
hinga rahulikult loe 10ni ja palveta
viha ja kurjustamine pole hea ka sinu tervisele
inimestel on okas silmas et just SINU lapsed kuulavad paremini sona ei ropenda kisa karju jne nii nagu enamustel peksavad tanaval vanemaid kui ei osta kommi voi muud
ja pole motet ka kurjustada joovate nn moslemite peale kyll tuleb aeg kui nad aru annavad oma tegude eest ja kahetsevad porgu tules seda mis maises elus tehtud
meie kes me oleme oigel teel ja igati proovime vigadest eemal olla ja neis oppida palvetagem ja oppigem olema paremad