neljapäev, 3. september 2009

Üks ramadanilugu

Olen sel ramadanil oodanud, et kogeksin midagi, millest siin jutustada. Täna siis lõpuks...

Mu töökaaslane Daniela käib parasjagu ühes koolis õpetajaametit praktitseerimas. Juba paar päeva tagasi küsis ta mult, kas II klassi lapsed peavad ka juba paastuma. Otsisin talle kirjandusest välja, et paast muutub kohustuslikuks alles suguküpsusega. Täna jutustas Daniela mulle sellise loo:

Selles praktikaklassis käib tüdruk, kes paastub (ei tea, kas vabatahtlikult või vanemate sunnil) nagu täiskasvanu. Lõunavaheajal ei lähe ta seetõttu välja teistega mängima, istub klassis, et janu liiga suureks ei läheks.
Samas klassis käib üks teistest aasta noorem poiss, kes oma terasuse tõttu esimesest klassist teise tõsteti. Poisi isa on muide ülikoolis Daniela araabia keele õpetaja. See poiss ütles siis täna vahetunnis eelmainitud tüdrukule: "Usu mind, Allah ei nõua, et sa paastuksid. Kui sinu ema seda nõuab, siis las ta räägib minu isaga. Mu isa siis selgitab talle!"
Seejärel istus poiss tüdruku kõrvale, nihutas oma võileivakarbi tolle ette ja lausus: "Jaga minuga minu lõunat! Allah tahab seda!"

Väike suur imaan!!!

4 kommentaari:

Rita Romanovski ütles ...

Mashallah!

Khadeja ütles ...

Tôesti, mashallah! Aga kui palju on selliseid juhtumeid maailmas, allahu aliim!

Anonüümne ütles ...

Aga kui vana on teise klassi opilane? 8 aastane?
Ma tegelt nii vanaga alustaks paastumise oppimisega, kuid mitte ei laseks iga paev. Voi ka laseks enne kooliminekut syya hommikust. Aga samas ka oleneb taitsa lapsest, kes kui valmis on. Yks paev oli aga siin mul uks 9 aastane tydruk, kes paastub iga paev, masha Allah.

Joudu meile!

Anonüümne ütles ...

Paastumine on kohustuslik alles teismelise eas. Ôppida ja harjutada vôib poole päeva kaupa aga seda lapse oma vabal tahtel ja kindlasti mitte sunniviisiliselt. Euroopas lähevad lapsed kooli juba 6 aastaselt, seega teise klassi laps on ca 7 aastane ja pidevaks paastumiseks mitte küps ning alles kasvueas!
On ka neid vanemaid, kes ytlevad, et nende tâis puberteedieas 15-16 aastased tydrukud on alles liiga väiksed paastumiseks ja ei pea ka endid katma!